+31 (0)45 5271606

Duurzame kleding

Duurzame kleding

Nederland is een gul land. Bij nationale en internationale rampen en acties zijn we de beroerdste niet en doen we onze naam als zouden we gierig zijn, geen eer aan. Want we geven grif. 10 euro, 20 euro om een plaatje te horen, 50 euro, niets is teveel om de gedupeerden er weer bovenop te helpen.

Als het over het kopen van kleding gaat verbaas ik me er iedere keer weer over wanneer consumenten bepaalde kleding en merken (te) duur vinden. Er zijn zoveel mensen die niet veel willen uitgeven voor goede kleding. En daarmee bedoel ik niet alleen mooie kleding maar ook goed in de trant van geproduceerd onder goede (werk) omstandigheden. Steekt men hiervoor nou echt de kop in het zand? Als je zo’n lekker goedkoop tuniekje hebt gescoord wil je toch eigenlijk helemaal niet weten hoe het tot stand is gekomen? Het was gewoon een koopje. Niet moeilijk over doen!


Maar zonder hiervoor gestudeerd te hebben vraag ik me vaker af hoe het kan dat sommige kleding voor zo’n bodemprijzen wordt aangeboden. Het argument dat mensen in lage loonlanden er een andere levensstandaard op na houden betwist ik niet. Maar wie zegt dat een deel van die goedkope kleding niet gemaakt zijn door kinderen?


Regelmatig vertel ik met stelligheid dat de aangeboden kleding bij Sally Mode niet in lage loonlanden wordt geproduceerd. Maar gewoon in Europese landen waar arbeidsomstandigheden aan regels zijn gebonden en werknemers naast hun plichten ook rechten hebben! Waar er toezicht op is dat deze werkenden niet als slaven worden behandeld! En productie in Westerse landen kost nu eenmaal een stuk meer.


Vandaag ondertekent onze minister een convenant over internationaal verantwoord ondernemen in de kleding-en textielsector. Door dit contract te ondertekenen bundelen krachten zich en probeert men o.a. de werkomstandigheden waaronder kleding wordt gemaakt te verbeteren. Ook zou milieuvervuiling gezamenlijk hiermee kunnen worden aangepakt.


Men spreekt dan over “duurzame kleding en textielproductie”.


Vermoedelijk zal het een hele tijd duren voordat dit verdrag iets gaat opleveren. Maar een stap in de goede richting is wel gezet. En misschien wordt de kleding daardoor duurder, maar zeker niet bij die bedrijven die nu al duurzame kleding verkopen.


En natuurlijk heeft iedereen zijn eigen portemonnee en is niet iedereen in staat om (merk) kleding te kopen. Maar kijk eens in het etiket en let erop waar het door jou gekozen artikel is geproduceerd en stel jezelf eens wat vragen...

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Powered by Lightspeed
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »